- 5 biji telur
- gula secukupnya
- susu UHT (250 ml)
- Masukkan 5 sudu gula dan 2 sudu air ke dalam kuali,kemudian gaulkan secara perlahan dengan api yang sederhana.
- Tambahkan 2 sudu air lagi ke dalam kuali.Teruskan menggaul sehingga adunan menjadi kuning keperangan.
- Kemudian,tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sejuk dan keras
- Pecahkan 3 biji telur ke dalam mangkuk
- Kemudian,masukkan 2 biji telur yang diambil kuningnya sahaja
- Masukkan 5 sudu gula ke dalam telur tadi dan kacau secara perlahan
- Kemudian,panaskan susu di dalam periuk tetapi jangan sampai mendidih
- Tutup api dan masukkan adunan telur tadi.Kacau secara perlahan
- Kemudian masukkan adunan ke dalam gula hangus tadi dengan menggunakan penapis dan kukuskan selama kira-kira sejam.
- Selepas itu,biarkan sejuk atau letakkan ke dalam peti sejuk
- Akhir sekali,boleh dihidangkan
video cara-cara menyediakan puding karamel
No comments:
Post a Comment